Hot!

Saintis Makanan Akhirnya Mendedahkan Sama Ada MSG Baik Untuk Anda

Selama beberapa dekad, monosodium glutamat, atau MSG (garam natrium asid glutamik), kekal kontroversi kerana mitos yang menjadikan ia salah satu daripada bahan tambahan yang paling terkenal dalam industri makanan.

Tetapi banyak isi rumah mengelak menggunakan produk ini, seorang saintis makanan membuat kes untuk meletakkan konotasi negatif terhadap MSG untuk berehat.

Menurut Dr Steve Witherly, MSG, yang dia memanggil "supersalt", sebenarnya adalah baik untuk kegunaan manusia. Malah, beliau juga menolak anak-anak beliau termasuk dalam diet biasa mereka, kerana sedikit cebisan boleh menggalakkan mereka untuk makan lebih banyak sayur-sayuran.

Dalam satu temu bual, Witherly memberitahu Business Insider:

"Saya suka untuk menggalakkan anak-anak saya untuk makan yang lebih sihat sedikit, jadi saya akan taburkan supersalt sedikit di sana. Sebagai contoh, saya mempunyai pizza dan gandum anak-anak saya membenci gandum, jadi saya meletakkan supersalt sedikit dalam sos tomato, dan mereka memakan kesemuanya hingga ke rotinya. Brokoli amat luar biasa jika anda menambah mentega, bawang putih, dan supersalt, "

Sebab kebimbangan kebanyakan orang mengenai MSG bermula sejak laporan 1968 yang dipersalahkan untuk sesuatu yang dipanggil "Chinese Restaurant Syndrome." Gejala Dituntut tindak balas sepatutnya MSG termasuk mempunyai sakit kepala, curahan kulit, dan berpeluh. Walau bagaimanapun, ada bukti saintifik yang minimum yang mengaitkan MSG dengan gejala-gejala ini pada manusia.

Witherly menegaskan bahawa walaupun MSG sebahagian besarnya telah difitnah selama beberapa dekad, para penyelidik telah mendapati tiada bukti yang pasti ia menjadi berbahaya apabila diambil dalam jumlah yang kecil.

Malah Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) berkata ia "umumnya diiktiraf sebagai selamat."

"Kami mempunyai penyelidikan di UC Davis, saya di sana, di mana kita minum gelas itu pada kira-kira 25 gram, dan tiada apa yang berlaku," jelas Witherly.

Penyelidik, bagaimanapun, mengakui bahawa terdapat peratusan kecil orang mungkin menunjukkan tindak balas jangka pendek untuk MSG. Simptom sedemikian biasanya ringan dan tidak memerlukan rawatan.

The American Chemical Society mempunyai ini berkata: "MSG buat sementara waktu boleh menjejaskan segelintir apabila dimakan dalam kuantiti yang besar dengan perut kosong, tetapi ia selamat untuk kebanyakan orang."



Ia juga diperhatikan bahawa MSG berlaku secara semula jadi dalam tomato, cendawan, keju dan makanan yang lain dan perlu dipertimbangkan sebagai jenis semula jadi bahan tambahan.


Pertama disediakan pada tahun 1908 oleh ahli biokimia Jepun Kikunae Ikeda, MSG diketahui meningkatkan rasa dalam makanan dengan mengimbangkan, pengadunan dan pembundaran persepsi rasa lain. Ia kini digunakan secara meluas dalam industri makanan sebagai penambah perisa dengan (sedap) rasa umami yang semakin hebat penuh daging, rasa yang enak makanan.

Sumber: Nextshark

0 comments:

Post a Comment